Hrana će sačuvati više nutrijenata i vitamina što je pažljivije budete pripremali. Dinstana hrana i hrana pripremljena na pari je bolja od pečene hrane. Zbog hronične upale gastrointestinalnog trakta, vaše telo može da apsorbuje hranu samo u ograničenoj meri. Pravilnom ishranom i pažljivom pripremom hrane, moći ćete da umanjite ove probleme.Možete da ublažite probleme ako sledite neka jednostavna pravila. Izbegavajte kiselu, slatku, vruću ili hladnu hranu, kao i začinjenu i masnu hranu. Prekomeran unos sirove hrane ili proizvoda od žitarica (npr. hleb od celog zrna) se takođe ne preporučuje.
Alfa i omega: zdrav način ishrane i konzumiranja pića
Alfa i omega zdrave ishrane je unos odgovarajuće količine tečnosti. Odrasla osoba treba da pije najmanje 1,5 do 2 litra tečnosti dnevno. Ta količina može biti značajno veća kod pacijenata koji boluju od Kronove bolesti tokom napada, posebno zbog dijareje.Sprečite gubitak tečnosti – uvek budite dobro hidrirani! Uz zdravu ishranu, vodite računa da uzimate dovoljno tečnosti. Naročito u periodima pogoršanja, treba da pijete više od dva litra tečnosti, što je više nego što je potrebno zdravoj osobi.Pored hrane, vodite računa i o izboru pića koja konzumirate. Gazirana, slatka i kisela pića (npr. voćni sokovi od citrusa i limunade), kao i preterana konzumacija kafe, mogu izazvati dodatne probleme.U raznim profesionalnim diskusijama, lekari preporučuju ograničavanje pića na negaziranu mineralnu vodu, blage čajeve i sokove od nekiselog voća i povrća. To uključuje napitke kao što su sok od banane ili kruške ili čaj od kamilice. Naročito negazirana mineralna voda obezbeđuje organizmu neophodne mikroelemente.
Potpuna zabrana alkohola?
Osobe koje uživaju u čaši dobrog vina ili piva mogu da se opuste. Ne postoji opšta zabrana konzumacije alkohola za pacijente koji boluju od Kronove bolesti. Međutim, treba da pijete samo razumne količine alkohola u određenim prilikama. Ako se vaše stanje pogorša, moraćete da prestanete da pijete alkohol.
EM-17740, 09/2019